AcasăNoutăţi201319 Noiembrie: Niciodată nu e prea târziu …

Niciodată nu e prea târziu …

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea întreprinde o nouă activitate în cadrul Centrului Social Maria Rosa care are în vizor tinerii post instituţionalizaţi care părăsesc sistemele de ocrotire şi totodată statutul de “copil”, trecând în viaţa adultă.
În munca zilnică directă cu aceşti tineri s-a constatat gradul scăzut de şcolarizare al acestora, vital pentru integrarea socio – profesională. La acesta se adaugă alte lipsuri, cum ar fi, privarea de afecţiunea şi sprijinul unui mediu familial natural.
Unii tinerii care părăsesc instituţiile sunt întâmpinaţi de o situaţie sumbră având în vedere lipsa cunoştinţelor care să le permită să practice o meserie, educaţia precară şi capacitatea scăzută de şcolarizare.
Printre cele mai dificile probleme pe care le întâmpină aceşti tineri sunt găsirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă.
Ca răspuns la nevoia identificată, săptămânal, în cadrul Centrului Social Maria Rosa, câţiva tineri, participă la un curs de instruire cu scopul obţinerii abilităţii de scriere şi de citire.
Aceste cursuri sunt susţinute de o voluntară din cadrul asociaţiei, d-na Cornelia Vesea care, cu mult pathos, îşi dedică timpul, în învăţarea acestor tineri, îmbinând utilul cu plăcutul, acaparându-le atenţia prin aplicarea de diverse metode de învăţare care stârnesc implicarea şi motivaţia acestora în a însuşi abilităţile imperios necesare integrării lor. Cu o privire blândă şi o voce caldă le transmite lecţiile necesare pentru o viaţă nouă.
Prin îmbunătăţirea nivelului lor educaţional, sperăm la integrarea lor în comunitate, printr-o pregătire şi o formare care să le crească stima de sine şi încrederea în forţele proprii, care să le deschidă portiţa în viaţa activă şi în societate.
Ioana Gherasim