AcasăNoutăţi20119 Noiembrie: Apel colectă Samariteanul Milostiv

Apel colectă Samariteanul Milostiv

Har şi pace din partea lui Dumnezeu iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Iubiţi credincioşi,
La sediul asociaţiei se prezintă un cuplu necăsătorit care solicită masă caldă. Intrând în discuţie cu aceştia, am aflat că au împlinit 60 de ani, că au stat o perioadă lungă fără adăpost, dar acum au găsit o locuinţă părăsită, unde au făcut curăţenie şi speră să poată rămâne acolo pe perioada iernii. Am început oferirea mesei calde. Bărbatul, care avea meseria de zidar, lucra ocazional şi primea în schimb câte o pătură, o mobilă sau un covor. Mâncarea fiind asigurată, tot ce câştiga bărbatul puneau deoparte.
După câteva săptămâni, ne-au comunicat că a apărut proprietarul locuinţei care, văzând cum au curăţat-o, le-a permis să stea acolo fără să plătească chirie, numai să aibă grijă de imobil. La vizita de evaluare am văzut o sărăcie absolută şi o curăţenie impecabilă, deşi femeia avea probleme majore cu vederea din cauza diabetului.
La o lună de la începerea intervenţiei, femeia a depus dosarul pentru a obţine pensia pentru limită de vârstă. Între timp, bărbatul lucrează ocazional şi îşi caută de lucru în continuare. Cel mai des vine după mâncare sau îmbrăcăminte numai femeia, care abia vede, timp în care bărbatul lucrează.
După trei luni de sprijin, beneficiarii aduc înapoi bonul de masă caldă. Au primit decizia de pensionare şi urmează să primească pensia. Bărbatul a fost angajat pe perioadă de probă la curăţenie la blocuri.
Printr-o masă caldă oferită zilnic timp de trei luni, pe care o împărţeau să le ajungă la cele trei mese principale, am ajutat ca situaţia acestor două persoane să devină stabilă.
În spiritul acesta, Caritas Eparhial Oradea continuă tradiţia din duminica „Samariteanului milostiv”, zi în care se organizează în fiecare an o colectă specială cu îndemnul Daţi-le voi de mâncare, conştienţi fiind cu toţii că, fără ajutorul dumneavoastră, nu vom putea asigura minimul necesar multor persoane ajunse sub pragul sărăciei.
Prin urmare, tasul din data de 13 noiembrie, 2011, duminica „Samariteanului milostiv”, va fi predat, de fiecare parohie, asociaţiei.
Colecta din acest an va fi destinată continuării proiectului „O masă caldă pentru cei săraci”, derulat de asociaţie împreună cu Surorile Misionare Franciscane ale lui Cristos, prin care 50 de persoane primesc zilnic masa de prânz.
Pr. Olimpiu Todorean
Preşedinte