AcasăNoutăţi20112 Noiembrie: Povestea a 8 luni în România

Povestea a 8 luni în România

În data de 31.10.2011 s-a încheiat stagiul de voluntariat de 8 luni pe care două voluntare străine l-au desfăşurat în cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. Este vorba de Marcella Guido din Italia şi Zeynep Atvur din Turcia, care au participat în cadrul proiectului „Voluntari pentru o lume mai bună”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, Serviciul European de Voluntariat, având un buget de 11.920 euro.
Obiectivul proiectului a fost implicarea a doi voluntari internaţionali într-un stagiu de voluntariat în cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, pe o perioadă de 8 luni, pentru a participa la activităţi de natură socială prin care să îşi dezvolte abilităţi şi competenţe de viaţă cu ajutorul cărora să sprijine dezvoltarea comunităţilor din care vor face parte. Astfel cele două voluntare au participat la activităţile asociaţiei: servire masă caldă, distribuire îmbrăcăminte, vizite la domiciliul beneficiarilor, igienizare, curs de formare ca şi clovn, vizite săptămânale la spitalul de copii, strângere de fonduri, promovare şi activităţi administrative.
Cele două voluntare au beneficiat de ore de limba română, iar în timpul liber au putut să viziteze oraşul Oradea, dar şi alte obiective turistice din România. Ele au reuşit astfel să cunoască cultura, obiceiurile şi tradiţiile româneşti, au interacţionat cu alţi voluntari români şi străini, reuşind să descopere diversitatea României. Costurile de transport, cazare, mâncare, comunicare au fost asigurate în cadrul proiectului, şi, de asemenea, voluntarele au primit lunar bani de buzunar.
Voluntarele străine au avut parte de o experienţă pe care au descris-o ca fiind unică în viaţă. Acestea şi-au dezvoltat diverse abilităţi cum ar fi: comunicarea într-o limbă străină, competenţele digitale, sociale şi civice, dorinţa de implicare şi iniţiativă. Fetele s-au dezvoltat atât pe plan personal, cât şi profesional prin intermediul procesului de învăţare a învăţării (learning to learn). Astfel au reuşit să înţeleagă termenul de diversitate culturală şi să aprecieze diferenţele.
Iulia Iova