AcasăDepartamenteDepartamentul de Fundraising

Departamente

Primele activităţi de fundraising (de atragere de fonduri) ale asociaţiei au coincis cu începutul activităţilor sociale şi cu primele acţiuni de voluntariat.

De-a lungul timpului, creşterea numărului de beneficiari ai serviciilor de asistenţă socială a însemnat creşterea resurselor necesare pentru acordarea acestora. Pe de altă parte, dezvoltarea serviciilor sociale, prin diversificarea sprijinului acordat celor aflaţi în nevoie şi, de asemenea, introducerea unor servicii şi departamente noi, a impus dezvoltarea departamentului de fundraising.

Provocarea continuă cu care se confruntă acest departament este aceea de a identifica în mod constant resursele financiare şi materiale care susţin activităţile asociaţiei. Primele metode de strângere de fonduri încercate de organizaţie au rămas şi cele mai constante, desfăşurându-se anual: Campania 2%, Colectele de Paşti şi de Crăciun şi Colecta Samariteanului milostiv. Pe lângă acestea, complementar, încercăm noi metode, cum ar fi: atragerea donatorilor individuali sau a sponsorizărilor în bani sau bunuri.

Campania 2%

Începând cu anul 2005, persoanele fizice care realizează venituri impozabile pot decide asupra unui procent de 2% din impozitul care a fost reţinut de stat în anul precedent. În acest fel, persoanele fizice pot direcţiona acest procent pentru a susţine derularea activităţii unei organizaţii din România.

ACEO a stabilit ca şi obiectiv al acestei campanii, construirea unei case pentru persoanele vârstnice, Casa Frenţiu.

Colecta de Paşti

Familiile care beneficiază de ajutor din partea Departamentului de Asistenţă Socială sunt sprijinite printre altele şi cu pachete de alimente. Aceste alimente provin în marea lor majoritate de la două colecte anuale pe care organizaţia le desfăşoară, una în timpul Paştelui şi una în cel al Crăciunului.

Colectele de Paşti se desfăşoară anual, în Municipiul Oradea, la bisericile greco-catolice, în fiecare duminică din timpul Postului. Alimentele donate de credincioşi sunt preluate pe baza tabelelor de către voluntarii asociaţiei şi transportate în depozitul de alimente, de unde sunt apoi distribuite pe baza Planului de intervenţie, familiilor aflate în dificultate.

Colecta Samariteanul milostiv

În luna noiembrie, duminica samariteanului milostiv este ziua unei colecte speciale în toate bisericile greco-catolice, suma de bani obţinută fiind destinată celor mai sărace persoane din comunitate.

Colecta de Crăciun

Cea de-a doua colectă anuală de alimente pentru persoanele sărace din comunitate, se desfăşoară câteva zile consecutiv înaintea sărbătorilor de iarnă, la ieşirea dintr-un supermarket din oraş. Şi de această data rolul voluntarilor este esenţial, ei fiind prezenţi prin rotaţie, câte 12 ore/ zi pentru a solicita şi a prelua donaţiile. Asemenea alimentelor colectate de Paşti, şi acestea sunt depozitate şi apoi distribuite familiilor nevoiaşe, prin Departamentul de Asistenţă Socială.