AcasăDepartamenteDepartamentul de Voluntariat

Departamente

1.

Încă de la începutul activităţii Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a promovat, pe lângă alte principii creştine, principiul voluntariatului. Acest lucru a fost realizat prin implicarea voluntară a unor persoane fizice în activităţile asociaţiei fără a fi răsplătiţi financiar. Aceste persoane se numesc voluntari şi îşi oferă o parte din timpul şi energia lor în folosul celorlalţi.

Voluntarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea diferită unul de celălalt din toate punctele de vedere: vârstă, ocupaţie, studii, confesiune religioasă, etc. Aceştia au slujit întotdeauna pentru binele beneficiarilor serviciilor organizaţiei, luând parte la majoritatea activităţilor asociaţiei: colecte de alimente, distribuire de alimente, îmbrăcăminte şi masă caldă, confecţionare felicitări, fundraising, clovni, etc.

2.

Pentru noi, munca voluntarilor este foarte preţioasă şi de neînlocuit. La sfârşitul fiecărui an, când tragem linia pentru a face bilanţul, ne dăm seama că multe din realizările organizaţiei au fost posibile datorită implicării voluntarilor. Le mulţumim tuturor celor care au ales să ofere câteva ore pentru a ne ajuta la găsirea unor soluţii pentru problemele sociale ale comunităţii. Chiar dacă în luna ianuarie a fiecărui an îi sărbătorim prin „Ziua Voluntarului Caritas”, prilej cu care le mulţumim public tuturor voluntarilor, ştim că nu este suficient. În acelaşi timp, suntem conştienţi că, oricât ne-am strădui noi, răsplata tuturor celor care se dăruiesc altora nu este în totalitate aici.

3.

Numărul voluntarilor activi:

- 2011 - voluntari înscrişi 169, voluntari activi 95

- 2012 - voluntari înscrişi 231, voluntari activi 198

- 2013 - voluntari înscrişi 365, voluntari activi 141

- 2014 - voluntari înscrişi 435, voluntari activi 169

- 2015 - voluntari înscrişi 250, voluntari activi 165

Dragi voluntari, vă mulţumim tuturor celor care aţi ales să ne fiţi alături. În mare parte realizările noastre se datorează dăruirii de care aţi dat dovadă. Indiferent de programul sau activitatea în care v-aţi implicat, efortul vostru este apreciat şi suntem recunoscători că v-aţi alăturat echipei Caritas în lupta pentru rezolvarea problemelor comunităţii!

Colecta de Paşti

Ca şi anii precedenţi, în 2016, voluntarii ne-au sprijinit la colecta de Paşti în trei dintre cele cinci biserici în care aceasta s-a desfăşurat.

- 32 voluntari

- 243 ore prestate

- peste 1.800 lei valoarea economică

Colecta de Crăciun

Colecta de Crăciun din anul 2016 s-a desfăşurat la două supermarketuri din Municipiul Oradea, Era Shopping Park şi Selgros Cash&Carry. Şi de această dată voluntarii au fost foarte activi, implicându-se în distribuirea de fluturaşi şi colectarea alimentelor şi primirea donaţiilor.

- 118 voluntari

- 470 ore prestate

- peste 3.500 lei valoarea economică

Cantina socială

Cantina socială este un serviciu social în cadrul căreia voluntarii pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, aceştia interacţionează în mod direct cu beneficiarii. Într-un cadru familial, printr-o vorbă bună şi un zâmbet servesc prânzul beneficiarilor şi la final fac curat în sala de mese.

În anul 2016:

- 81 voluntari

- 1497 ore prestate

- peste 10.000 lei valoarea economică

Administrativ

În categoria administrativ intră acele activităţi care sunt sporadice cum ar fi: descărcare camion, traduceri, completare bază de date.

- 10 voluntari

- 65 ore prestate

- 425 lei valoarea economică.